Crooks opent concertmiddag van het jubilerend Doctor Jazz Magazine
Doctor Jazz eert Herman Openneer voor zijn jarenlange inzet als redacteur
Hans Koert
Het lijkt wel of het altijd mooi weer is als het “Wageningen” is, zeggen we vaak tegen elkaar en dat bleek zaterdag 19 oktober 2013 zich weer helemaal te bewijzen ……. Of is het zo omdat de sfeer van de halfjaarlijkse Doctor Jazz Dagen altijd zo zonnig is? Wie zal’t zeggen – Feit is dat rond negen uur ( ’s ochtends) er al moeilijk een plekje te vinden was op het uitgebreide parkeerterrein van het Hof van Wageningen.
The Crooks ( v.l.n.r.: Tom Stuip, Frenk van Meeteren, Rens van der Zalm en Evert Willemstein) (foto: Hans Koert)
De 98-ste Doctor Jazz Dag alweer, de tweede dag van het jubileumjaar 2013, waarin het vijftigjarig Doctor Jazz Magazine breed uitpakte: Een druk bezochte platenmarkt, een uitgebreid concertprogramma met optredens van, zoals aangekondigd, The "Original" Crooks, de Limehouse Jazzband met de Amerikaanse trompettist Randy Sandke en het Dreamland Orchestra en veel, heel veel ontmoetingen, want het is en blijft natuurlijk, ondanks de naamsverandering, de reünie …..
Herman Openneer, oud-hoofdredacteur en meer .... en Ate van Delden, voorzitter (foto: Hans Koert)
Tijdens het eerste optreden van The Crooks zette voorzitter Ate van Delden, Herman Openneer, oud-hoofdredacteur van het jarige tijdschrift in het zonnetje.
|
Herman Openneer
(foto: Hans Koert) |
Herman Openneer kwam vanaf 1967 in de redactie van Doctor Jazz en was, ongetwijfeld, de bekendste wasbordspeler van Nederland, dankzij de Bixieland Stompers, waarmee hij voor het eerst in 1960 in vinyl geperst werd; Charley’s Novelty Orchestra The Crwths; de Minerva Jazzband en uiteraard de Animal Crackers, jeugdsentiment voor vele aanwezigen, de “beroemdste” oude stijl jazz band uit de jaren tachtig, van wie de lp Animal Crackers (de band zonder stekkers), meer dan 10.000 maal over de toonbank ging. Uiteraard werd Victoria Varekamp, zijn steun en toeverlaat (Ze rijdt me overal naar toe, vatte Herman hun relatie samen), waarmee hij jaren lief en leed deelde, werd in de huldiging betrokken.
Frenk van Meeteren ( foto: Hans Koert)
The Crooks, "dieven", volgens gastvrouw Tonny van Deijl (Crook betekent in het Amerikaanse slang “schelm” - iemand die niet eerlijk is), beten de spits af:
|
Frenk van Meeteren
(foto: Hans Koert) |
Oorspronkelijk een kwintet, dat door ziekte van accordeonist Peer van der Burgh in Wageningen tot een kwartet was verworden met Frenk van Meeteren: Hagenaar, die in zijn jonge jaren met mannen als Ton van Bergeyk, nu gitarist / banjoïst bij de Dutch Swing College Band, geboeid werden door o.a. de fingerpicking style, zoals die in de jaren dertig door gitaristen als Teddy Bunn en Eddie Lang beoefend werd; daarbij voegend de fascinatie voor de ragtime, de rootsmuziek uit de jaren twintig en dertig, Oscar Aleman niet te vergeten, de hawaiian muziek, de string- en jugbands uit de jaren dertig, de humor van Slim & Slam (Hij presenteerde jarenlang het populaire radioprogramma The Groove Juice Special), z'n fascinatie voor 78-toerenplaten en wasrollen en je weet zo ongeveer wat je van Frenk kan verwachten ..... Hij had zijn gitaar, mondharmonica en kazoo (al lag 't ie in de zwarte tas in de kleedkamer) meegebracht en zorgde voor commentaar en zang.
Tom Stuip (foto: Hans Koert)
|
Evert Willemstein)
(foto: Hans Koert) |
Tom Stuip, geboren in Rotterdam, november 1944, begonnen als 11-jarige op een oude banjo, die van zijn opa geweest was. Hij wist zich, met slechts drie akkoorden in de vingers, lange tijd in diverse groepen staande te houden, maar toen het allemaal wat serieuzer werd, wierp hij zich op de akkoordenschema’s en ging hij zich bekwamen op de plectrumbanjo en verruimde zijn blik door blue grass, folk, vroege jazz, ragtime, klezmer en calypso’s te spelen. Hij speelt in verschillende bands, zoals The Jazz-O-Matic Four, Dreamland Orchestra (eind van de middag zouden ze het minifestivalletje afsluiten), Aces Of Syncopation, Joseph Lam Jazz Band en Delirium Tremolo. Tom is banjoïst, bespeelt de National Resonator Plectrumgitaar, die hij met een bottle neck bespeelt en bleek ook te kunnen zingen.
Rens van der Zalm, die al jaren vaste begeleider van Youp van 't Hek en Frank Boeien is, bespeelde de mandoline en de viool en Evert Willemstein op bas completeerden Crooks.
|
Rens van der Zalm
(foto: Hans Koert) |
De groep opende met de standard Puttin’ On The Ritz, dat iedereen kent dankzij Harry Richman, die er met het Earl Burtnett Los Angeles Biltmore Hotel Orchestra begin jaren dertig op film een hit van maakte en later opnieuw in de groep geperst door tientallen musici: van Clark Gable tot Fred Astaire, Ella Fitzgerald en Gene Wilder. Toen The Crooks het in 1982 op hun eerste lp Million Dollar Band vastlegde, kwam het nummer ook bij toeval in de vaderlandse Top Veertig terecht, dankzij de nu vooral in Duitsland en Amerika actieve Nederlandse-Indonesische zanger Taco (Ockerse)- 't Kan verkeren ... Een nummer als Brother Can You Spare a Dime overigens, dat The Crooks daarna vertolkten, heeft uiteraard ook alle potentie om een hit te worden …….. gezien de actualiteit van het onderwerp.
Tom Stuip (foto: Hans Koert)
The Crooks werd eind jaren zeventig opgericht als The Voiceless Frenk’s Crazy Crooks and Cranks en tekende voor een viertal albums, nu alle collector’s items: Crooks (1979) – Million Dollar Band (1983) – Jig-Walk (1987) en Live in Novosibirsk ( 1987). De groep speelt hoofdzakelijk rootsmuziek, de muziek zoals die door stringbands uit de jaren dertig, maar ook uit de jaren vijftig, zoals door de Six & Seven-Eights String Band of New Orleans gespeeld werden, een groep rond bassist Frank “Red” Mackie die velen wellicht niet meer kennen ………..
Tom Stuip en Frank van Meeteren (foto: Hans Koert)
We worden vaak vergeleken met de muziek van cartoonist, platenverzamelaar en banjoïst R(obert) Crumb, vertelde Tom ooit in Doctor Jazz, die met zijn Cheap Suit Serenaders volle zalen trok. Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld de Franse groep Les Primitifs du Futur rond gitarist Dominique Cravic, waar onze eigen Fay Lovsky zo af en toe de zaag hanteert of de Japanse groep The Sweet Hollywaians, de ontdekking van 2010: muziek waard om eens naar op zoek te gaan! Rootsmuziek dus ….. de muziek, die populair was tijdens de eerste decennia van de Twintigste Eeuw in het zuiden van de VS en het Caraïbisch gebied, zoals de blues, de Western Swingmuziek, “novelty songs”, calypso’s, muziek afkomstig uit de zgn. "medicine shows”, ragtimes, cajun en nummers, die de crisis kunnen doorstaan als Brother Can You Spare a Dime ………. Een breed spectrum dus ….. Zo vormden ze tijdens hun optreden in Wageningen onder hun handen historisch vaak mechanisch statisch klinkende ragtimes en novelty songs als The Sensation Rag en My Creole Belle ( ….I loved her well …. My darin' baby … My Creole Belle), waarin Tom Stuip liet horen ook te kunnen zingen, om, tot “levende” dynamisch klinkende, swingende muziek, uit een tijd toen het begrip swing nog gedefinieerd moest worden .............
The Crooks ( v.l.n.r.: Tom Stuip, Evert Willemstein, Frenk van Meeteren en Rens van der Zalm) ( foto: Hans Koert)
De Crooks bleven zo’n tien jaar bij elkaar en dus werd er hier op het podium van Het Hof van Wageningen geschiedenis geschreven, want de groep had in deze samenstelling al zeker tien jaar niet samen gepeeld. We willen graag weer vaker optreden met deze groep, vertrouwde Tom me toe en dat hoeft, gezien het enthousiasme van het aandachtig luisterend publiek en de gemakkelijk in het oorliggende muziek, geen probleem te zijn. Ik zag al een aantal scouts, op zoek naar "jong" talent in de zaal .... The Crooks: Een mooie opener van een verder spectaculair concertprogramma, ter ere van de vijftigste verjaardag van Doctor Jazz.
Op naar de 100ste Doctor Jazz Dag, volgend najaar.
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog op Facebook ( Keep it Swinging) of Twitter (#keepitswinging) en vraag de gratis nieuwsbrief
Het tijdschrift voor Classic Jazz & More, Doctor Jazz Magazine, bestaat 50 jaar en dat is niet ongemerkt voorbij gegaan. Twee jubileum Doctor Jazz dagen, twee bijzondere dubbelcd uitgaven ( Dinnertime for Hungry Collectors en Jazz at the Kurhaus) en een keur aan orkesten, die optraden. Oud hoofd-redacteur en jaren het gezicht van het Doctor Jazz Magazine, Herman Openneer werd geëerd. The Crooks, decennia geleden al eens te gast op één van de Doctor Jazz Reunies, beet op zaterdag 19 oktoberg 2013 in Wageningen het spits af tijdens de optredens op de tweede jubileumdag.
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog
Keep Swinging Contributions